Aktualności

Chleb z sabatnika wygrywa w Chorzowie!

28 lipca 2024 na terenie Muzeum „Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie już po raz dwudziesty trzeci odbył się finał regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz konkurs pieczywo-kromka.pl

Ponad 50 produktów z całego województwa śląskiego, 7 znamiennych osób w Jury – jednogłośnie wygrywamy i zgarniamy dwa I miejsca! W konkursie Kromka.Pl będziemy reprezentować Województwo Śląskie w Ogólnopolskim Finale który odbędzie się we wrześniu podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Projekt bez nazwy (40).jpg (972 KB)

Cieszymy się bardzo i dziękujemy w imieniu całej firmy Consonni, a w szczególności w imieniu naszych piekarzy za tak zacne wyróżnienie i docenienia naszego produktu. To dla nas bardzo ważne wyróżnienie i potwierdzenie, że to co robimy ma sens. Ciężka praca, serce i pasja ludzi którzy robią prawdziwy, sprawiedliwy produkt po raz kolejny została doceniona przez niezależnych fachowców.

Zwycięski Chleb z sabatnika wypiekany jest przez nas ponad 25 lat i jest jednym z najbardziej lubianych przez Was chlebów. Zaczynamy z nim pracować na 20 godzin przed włożeniem go do pieca. Ciasto potrzebuje długiego czasu wyrabiania i leżakowania. Jest to czas potrzebny dla mąki aby stworzyć optymalne połączenie z serwatką mleczną, maślanką i żytnią mąką. Wtedy pęcznieje i rozwija własny, unikalny smak, który może dać jedynie natura. Bochenki chleba zostają delikatnie odważone i ręcznie uformowane, tak by nie zniszczyć wrażliwej struktury . Porcje pozostawia się na około 1 godzinę w wiklinowych koszykach przykryte lniana ściereczką . Tak każdy bochenek dojrzewa do pełnego smaku, zanim zostanie upieczony w bardzo wysokiej temperaturze w tradycyjnym, kamiennym piecu opalanym drewnem.  Krzepka, mocno wypieczona i bardzo chrupiąca skórka chleba otrzymuje aromatyczny, soczysty środek dłużej niż inne chleby i posiada swoisty naturalny smak.

Jak każdy z naszych chlebów pieczony jest pod zamówienie 3 razy w tygodniu. Z szacunku do pieczywa i tradycji nie wypiekamy chleba na zapas, nie marnujemy, nie wyrzucamy. Każdy bochenek zrobiony przez naszych piekarzy jest imienny. Dlatego Wy zamawiacie my pieczemy! Na każdy wtorek, czwartek i sobotę możecie zamówić nasze pieczywo z odbiorem w dowolnym sklepie firmowym lub na www.consonni.pl/pl/115-chleb-z-sabatnika-700-g?cid=55 z dostawą do domu.