Najlepsze świeże owoce
Lody owocowe robimy ze świeżych owoców sezonowych, które skupujemy od zaprzyjaźnionych małych plantatorów, specjalnie dla nas uprawiających truskawkę, maline i porzeczkę.Jagody przynoszone są świeże - prosto z lasu, szybka drogą trafiają do lodziarni Consonni.
Śmietanka 30% i prawdziwe świeże, pasteryzowane mleko
Śmietankę i mleko dostarcza nam zaprzyjaźniona wiejska, pobliska mleczarnia.
Duże kawałki dodatków
W wielu smakach lodów Consonni są duże kawałki dodatków: kandyzowanych wiśni, ciasteczek Oreo, czekolady, bakalii, rodzynek, orzechów. W Piemoncie uprawia się najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które chronione są znakiem IGP(chronione oznaczenie geograficzne). Orzechy są najbardziej wartościowe ponieważ zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmiejszające ryzyko chorób serca.
Idealnie kremowe
Lody Consonni są gładkie, kremowe, puszyste z minimalną ilością napowietrzenia. Dokładny i skuteczny proces pasteryzacji i długotrwały proces dojrzewania lodów, który powinien trwać minimum 12 godzin, najlepiej 24 godziny.