O Consonni

Klientami firmy Consonni są koneserzy dobrego smaku

Klientami firmy Consonni są koneserzy dobrego smaku - instytucje i ludzie, którzy cenią wysoką jakość, tradycję i to, że produkt jest całkowicie naturalny, bez konserwantów i sztucznych aromatów.

Consonni jako pierwszy i dotychczas jedyny w Polsce producent wyrobów cukierniczych został doceniony przez ogólnoświatową organizację Slow Food. Ruch Slow Food jest odzwierciedleniem wartości wyznawanych przez założycieli i pracowników Consonni.

Wartości, które mówią o bezkompromisowej jakości, tradycji, dbałości o zachowanie powolnej natury procesu wytworzenia i odpowiedzialności za produkt.

Specjalnością firmy jest pieczenie bab i ciast drożdżowych maślanych.

Wyróżniają się one tym, że w procesie wytwarzania używamy drożdży naturalnych, które pielęgnujemy sami, stale podtrzymując ich aktywność biologiczną. Proces produkcji Ciasta Drożdżowego Maślanego trwa ponad 72 godziny.

Dlaczego nasze produkty są tak wyjątkowe?

Lody rzemieślnicze

Ciasta drożdżowe

Ciasta kremowe

Kruche ciasteczka

Pieczywo na zakwasie

Luksusowa czekolada

Kawa Cavallo

Torty Consonni

owoce-do-lodow.png (152 KB)
Najlepsze świeże owoce

Lody owocowe robimy ze świeżych owoców sezonowych, które skupujemy od zaprzyjaźnionych małych plantatorów, specjalnie dla nas uprawiających truskawkę, maline i porzeczkę.Jagody przynoszone są świeże - prosto z lasu, szybka drogą trafiają do lodziarni Consonni.

mleko.png (124 KB)
Śmietanka 30% i prawdziwe świeże, pasteryzowane mleko

Śmietankę i mleko dostarcza nam zaprzyjaźniona wiejska, pobliska mleczarnia.

dodatki.png (74 KB)
Duże kawałki dodatków

W wielu smakach lodów Consonni są duże kawałki dodatków: kandyzowanych wiśni, ciasteczek Oreo, czekolady, bakalii, rodzynek, orzechów. W Piemoncie uprawia się najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które chronione są znakiem IGP(chronione oznaczenie geograficzne). Orzechy są najbardziej wartościowe ponieważ zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmiejszające ryzyko chorób serca.

Bez-nazwy-3.png (1.31 MB)
Idealnie kremowe

Lody Consonni są gładkie, kremowe, puszyste z minimalną ilością napowietrzenia. Dokładny i skuteczny proces pasteryzacji i długotrwały proces dojrzewania lodów, który powinien trwać minimum 12 godzin, najlepiej 24 godziny.

dorzdzowe-A.png (43 KB)
Jako jedyne ciasto w Polsce otrzymało certyfikat i znak Jakość Tradycja

przyznawane przez Polską Izbę Produktu Tradycyjnego i Lokalnego. Znak Jakość Tradycja przyznawany jest najwyższej jakości produktom tradycyjnym. Jest to najwyższe wyróżnienie Pierwszego Polskiego Systemu Jakości Żywności.

dorzdzowe-B.png (59 KB)
Świeże, miękkie i pełne aromatu

Ciasto drożdżowe jest produktem wysoce przyswajalnym przez organizm, dzięki naturalnemu procesowi wzrostu. Wytwarzane w zgodzie z recepturą sprzed lat, zachowuje świeżość przez kilka tygodni, jest miękkie i pełne aromatu.

dorzdzowe-C.png (84 KB)
Składniki najlepszej jakości

Tylko dzięki najlepszej jakości surowcom, ponad 72 godzinnemu procesowi produkcji, wielkiej sumienności i staranności, czystej, najwyższej higienie, sprawiedliwej produkcji, wielkiej pasji i serca nasze ciasto drożdżowe to dziś prawdopodobnie najlepsze Ciasto Drożdżowe w Polsce.

dorzdzowe-D.png (49 KB)
Naturalne żywe drożdże

Naturalne Drożdże podczas fermentacji wydzielają czysty alkohol, który staje się naturalnym, organicznym konserwantem ciasta, dzięki czemu ciasto przez dłuższy czas zachowuje swoją świeżość.

20452022_1812914708725150_2985587577799219302_o.png (983 KB)
Bogata oferta

Ciasta i ciastka kremowe CONSONNI to zarówno pełne świeżych owoców czy kajmaku tarty, tartaletki, ciasta biszkoptowe, rolady, serniki, ciasta z galaretką, miodowniki, jabłeczniki czy pierniki ale także ciastka kawiarniane takie jak słynna WZ-tka, ciastko alpejskie z bezą, tiramisu czy malinowa rozkosz z całymi malinami zatopionymi w galaretce. W ofercie mamy także babeczki owocowe, marcepanowe, tartaletki z kremem czekoladowym, kawowym, cupcak'e czy mini dakłasy. 

tarta.png (135 KB)
Świeże owoce!

Stawiamy na sezonowość i świeże owoce dlatego w sezonie letnim oferujemy bogatą ofertę ciast z dużą ilością świeżych owoców w tym malin, porzeczek, truskawek czy borówek.

product_7_7_image.png (177 KB)
Ciasta bankietowe

11 smaków ciast doskonałych zarówno na konferencję, przyjęcie rodzinne, komunię czy wesele.

keks-królewski-(1).jpg (203 KB)
Idealne na zimowe dni

Zimą natomiast można zakupić w naszych cukierniach miodowniki, pierniki oraz ciasta korzenne.

owsiane.png (75 KB)
Ciasteczka owsiane

Sztandarowy produkt Consonni, ciastka znane w całym kraju, produkowane wg oryginalnej, starej amerykańskiej receptury.

coacha.png (77 KB)
Najlepsze składniki

Wszystkie ciasteczka CONSONNI wytwarzane są tradycyjnie, z najlepszej jakości składników gdzie podstawą jest świeże masło.

ciasteczka--z-roza.png (69 KB)
Rożki z wiśniami

Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego tzw. "topielca" które po wyrobieniu zatapia się na 12 godzin w zimnej wodzie. Chrupiący, polukrowany rulonik z kwaskowymi zawiniętymi wiśniami z syropu w środku. .

beziki.png (55 KB)
Idealne bezy

Białko jaj z dodatkiem cukru waniliowego uformowane w małe, eleganckie beziki. Naturalne, bez dodatków konserwujacych.

tradycja.png (112 KB)
Sekret smaku

 naszego chleba polega na prowadzeniu zakwasu żytniego trudną, pięciofazową metodą. Bochenki pieczemy w małych ilościach, a ciasto przerabiamy i formujemy ręcznie. Jedynie o takim chlebie można powiedzieć, że jest tradycyjny, prawdziwy i wartościowy. Jestesmy przekonani, że nasza trudna i ciężka praca przyniesie efekty w postaci grona stałych klientów - miłośników "dobrego jak kiedyś"..

chlebek-rustyklalny.png (90 KB)
Chleb na zakwasie

CONSONNI kontynuuje polskie tradycje piekarnicze, których korzenie osadzone są w wypieku chleba na pięciofazowym zakwasie.  Z całym przekonaniem, jaki kieruje naszymi krokami podczas pieczołowitego procesu powstawania bochenków polecamy nasz chleb.

maka.png (72 KB)
Pełne ziarna

Produkty pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów (cukrów) złożonych. Ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor. Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom.


chleb-zytni.png (132 KB)

Chleb razowy

Razowy chleb jest nie tylko mniej kaloryczny, ale dostarcza zdecydowanie więcej składników odżywczych. Jest lepszym źródłem białka, witamin (szczególnie z grupy B oraz E) i składników mineralnych (magnezu, żelaza, manganu) oraz błonnika pokarmowego. Zawiera też niewielkie ilości oleju bogatego w wielonasycone kwasy tłuszczowe i lecytynę.

czekolda-belgia.png (77 KB)
Belgijska czekolada

Do wytworzenia naszych czekoladek używamy wyłącznie belgijskiej czekolady, wytworzonej według tradycyjnego przepisu Master Chocolatier. Jej receptura jest unikalna i zawiera najlepsze składniki: miazgę kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier i naturalną wanilię Burbon.

czekoladki-pralinki.png (172 KB)
Ręczne wykonanie

wymaga rzetelnej wiedzy nie tylko o czekoladzie i pracy z nią, ale także o obróbce wszystkich dodatków, które tworzą wyjątkowość naszych czekoladek: marcepanie, ganaszu, szlachetnych alkoholach, kandyzowanych owocach, złocie i innych dodatkach.

1-small.png (69 KB)
Smak czekolady

której wyjątkowość jest wynikiem dokładnego mieszania składników w odpowiednich proporcjach, charakterystycznych dla danej receptury oraz poprzez cierpliwe i precyzyjne konszowanie.

czekolada-z-orzechami.png (92 KB)
Temperowanie pod ścisłą kontrolą

według potrzebnych dla naszej czekolady zasad. Dzięki umiejętnemu schładzaniu czekolady staje się ona delikatna i nabiera odpowiedniego połysku.

kawaa.png (106 KB)
miejsce pochodzenia

Nasze kawy pochodzą z bezpośredniego importu, tak zwanego Direct Trade. Oznacza to, że przedstawiciele palarni kawy Cavallo osobiście wybierali
jakość ziaren przeznaczonych do importu na plantacjach.

orzechy.png (131 KB)
wybrany surowiec

Kawę importujemy tylko z wyjątkowch, sprawdzonych plantacji, z miejsc gdzie kawowe perły mają wyjątkowy smak...



sama-kawa.png (74 KB)
świeżo palona

Za każdym razem kawa wypalana jest w małym rzemieślniczym piecu. Dzięki temu za każdym razem otrzymujecie świeże, aromatyczne ziarna

.



kawka-w-filizance.png (32 KB)
idealna kompozycja

z naszej kawy stworzycie smaczne espresso jak dowolny kawowy napój mleczny. Kawa charakteryzuje się niską kwasowością, przyjemną słodyczą i pozostawia przyjemny posmak

tort-duzy.png (585 KB)
Oferta weselna

Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą weselną. Oferujemy całościową obsługę uroczystości, od tortów poprzez ciasta, słodkie stoły, upominki dla gości na zdobionych chlebkach kończąc

tort-myszki.png (116 KB)
Torty dla najmłodszych

Tworzymy torciki okolicznościowe w wybranym stylu bajkowym lub na różne uroczystości, np. chrzciny, komunie, urodziny itp

dyktator.png (108 KB)
Torty śmietanowe i kremowe

W Consonni dla każdego tortu pieczemy świeże biszkopty, ucieramy żółtka, ubijamy białka - wszytko jak dawniej ... Pracujemy na prawdziwej odzwierzęcej śmietanie, a kremy maślane wykonujemy wyłącznie na maśle.

product_7_7_image.png (170 KB)
Torciki na małe przyjęcia

Na niewielkie okazje - mamy dla Was niewielkie torciki, pyszne malinowe, bezowo-kawowe czy pistacjowe - wielkość w sam raz dla 8-10 osób. 

Dobre jak kiedyś

Przywiązanie do tradycji, wierność dawnym ideałom i tradycyjna praktyka produkcji Consonni

docenione zostały przez międzynarodowy ruch poparcia dobrej żywności Slow Food, który rekomenduje firmę jako jedynego producenta cukierniczego w Polsce. Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku"

Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania

oto nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food. Bo np. jeśli na świecie istnieją miliony gatunków warzyw, a dziś dziesięć z nich stanowi 90% światowej produkcji rolniczej - to wyobraźmy sobie, jak wiele nowych smaków, wrażeń umyka nam dosłownie sprzed nosa...

Delektuj się smakiem i aromatem

Slow food to nie tylko powolne przygotowanie potrawy według tradycyjnej receptury od podstaw. To również powolne jedzenie, a w zasadzie delektowanie się smakiem i aromatem. To jedzenie przy stole z najbliższymi, a nie w samochodzie, przy komputerze czy w windzie…

Jeżeli Wy również jesteście entuzjastami slow food, jeśli znajdujecie czas na przygotowanie czegoś naturalnego, swojskiego, jeśli lubicie zasiadać przy wspólnym posiłku z rodziną częściej niż na święta, przyłączcie się do ruchu Slow Food na: www.slowfood.pl

Ponad 100 lat tradycyjnych wypieków

Historia firmy Consonni to historia wielopokoleniowej rodziny, historia odważnych decyzji podejmowanych wbrew utartym schematom.

zdjecia-con.png (350 KB)

Historia włoska - od 1911 roku

Początek firmy Consonni we Włoszech rozpoczęła się od "mezaliansu". Rodzina Consonni w XIX wieku znana była z produkcji i handlu jedwabiem w Mediolanie i okolicach. Jeden z synów właścicieli rodzinnej fortuny - Francesco - stanął w pewnym momencie swojego życia przed bardzo trudnym wyborem. Wybranka jego serca - Ernesta Decio pochodziła z biednej rodziny. Rodzice Francesco dali synowi ultimatum - jeśli chce poślubić Ernestę, będzie musiał zrezygnować z rodzinnej fortuny i samodzielnie zapewnić byt swojej rodzinie.

Czytaj dalej

Historia polska - od 1991 roku

Polski rozdział "sagi Consonni" rozpoczął się 25 lat temu, w roku 1991, gdy do dziadków Consonni z propozycją zgłosiło się młode małżeństwo z Polski - szwagierka Giovanniego wraz z mężem - Halina i Zdzisław Bartelak. Chcieli uruchomić piekarnię i lodziarnię w Polsce, kraju w którym dopiero co uwolniona została gospodarka wolnorynkowa. Po rodzinnej naradzie babcia Marucia i Francesso, widząc entuzjazm i zaangażowanie Polaków, zdecydowali się powierzyć im rodzinny skarb.

Czytaj dalej

Wyroby Consonni to dużo więcej niż smak i zapach

FIRMA CONSONNI to również dobrej jakości pieczywo, które wypiekamy na naturalnym zakwasie, mąkę do chlebów mielimy sami w naszym kamiennym młynie. Najlepiej smakuje chleb z "sabatnika" pieca opalanego drewnem. Czekoladę której bazą jest najlepszej jakości belgijski surowiec temperujemy, formujemy i ozdabiamy jak zawodowy rzemieślnik
– pracą ludzkich rąk.

Nasze produkty wytwarzane są metodą tradycyjną, są starannie i elegancko zapakowane. Wyroby Consonni to dużo więcej niż smak i zapach.

Czytaj więcej