Kawa

Palarnia kawy Cavallo

kawe3.jpg (398 KB)

coffee.jpg (34 KB)

  • W palarni Kawy Cavallo naszą ambicją jest sprowadzać każdy surowiec w sposób bezpośredni - w procedurze Direct Trade. Dzięki temu możemy wziąć pełną odpowiedzialność za oferowaną przez nas kawę. Osobiście wybieramy ziarna przeznaczone do importu na plantacjach, poznajemy farmerów i warunki pracy jakie tworzą dla swoich pracowników. Wspólnie z plantatorami oceniamy kawy w cuppingu i decydujemy o ich wartości w ich obecności.

  • Tak my rozumiemy reguły Fair Trade - płacimy uczciwe pieniądze za oczekiwaną przez nas jakość, którą następnie z dumą oferujemy Państwu.

 

 

filip.jpg (23 KB)

Wszystkie kawy Cavallo Consonni powstają pod okiem Filipa Bartelaka

- twórcy marek Kawa Cavallo, Q Coffee, Coffee Proficiency i Coffee Cargo. W branży kawowej od 2002 roku. Certyfikowany Q Arabica Grader i jedyny w Polsce Assn. Q Instructor, SCAA Certified Lead Instructor, sędzia sensoryczny Cup of Excellence, certyfikowany sędzia Mistrzostw Świata Baristów WBC i WBrC.Stale sędziujący zawody baristów we Włoszech, Grecji, Turcji, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Rumunii, Słowacji, Francji i wielu innych. 

Osobiście gwarantuję najwyższą jakość kaw Specialty z naszej oferty, bo sam wybieram ziarna z których wypalamy Kawę Cavallo.

Filip Bartelak

 

Czy wiesz że...

  • Wszystkie kawy podawane w kawiarni Consonni to starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące z wybranych przez nas plantacji.

  • Kawy Cavallo są kawami świeżymi. Oznacza to, że nigdy nie upływa długi czas od wypalenia do podania kawy. Uważnie obserwując gusta polskich klientów oraz przestrzegając zasad komponowania kawowych blendów stworzyliśmy dwie mieszanki, które oferujemy Państwu pod nazwą Espresso Royal i Espresso Forte. Misją Cavallo jest także promowanie bogactwa i różnorodności smaków, jakie oferuje nam świat kawy, dlatego przygotowujemy dla Państwa również tak zwane single, czyli pojedyncze gatunki kaw.

  • Reguły dotyczące zaparzania należy jednak traktować swobodnie
    i kierować się głownie własnym smakiem. W kawiarniach Consonni do przygotowania espresso używamy 10 gram kawy, w zaparzaczu francuskim jest 21 gram, dzięki temu nasze kawy zawsze mają intensywny smak. Próbki kawy przygotowywane przez ekspertów, służące do testowania jej jakości parzą się dokładnie 4 minuty.

  • W kawiarniach Consonni do każdej kawy podawanej w zaparzaczu typu francuskiego dołączamy minutnik ustawiony na odpowiedni czas tak, by zawsze mogli Państwo wypić doskonałą kawę.

kawa`.png (246 KB)

  • Dla wielu z nas to zaskoczenie, ale kawa dużo lepiej smakuje na zimno, gdy osiąga temperaturę około 40 stopni. Łatwo to rozpoznać po prostu chwytając dłonią filiżankę. Jeśli ma 40 stopni nie parzy i bez trudu można przytrzymać dłoń. Pijąc ostudzoną kawę lepiej wyczuwamy wszystkie zawarte w niej smaki. Doskonale wiedzą o tym kipierzy i najczęściej próbują kawę dopiero, gdy przestygnie. Wtedy też ujawniają się wszelkie niedoskonałości kawy - jest to najprostszy test jakości.

  • W procesie wypalania kawy powstaje nawet tysiąc nowych substancji, które decydują o jej smaku. Sposób palenia ma ogromny wpływ na to jaki smak i aromat uzyskamy. W Cavallo kawa wypalana jest w sposób tradycyjny, w małym piecu, który w czasie około 15 minut stopniowo podgrzewa ziarna. Cały proces jest kontrolowany przez specjalistę, który na bieżąco ustala czas i temperaturę palenia dobierając ją do odmiany kawy, warunków atmosferycznych i gustów klientów. Wypalone ziarna studzą się pod wpływem chłodnego powietrza, co chroni ich aromat. W takim procesie kawa traci na wadze, ale zachowuje pełnię smaku. Tylko taką kawę podajemy pod nazwą Cavallo.

Polecamy z naszej oferty