Historia lodów Consonni związana jest z pasją ich tworzenia. Z niezapomnianym smakiem sprzed lat. Z miłością do słodkości, w ich nieprzetworzonej formie, do rzemieślniczo wytwarzanych wyrobów.
Początki lodowej rewolucji Consonni nie były proste.
Rok 1990, zima, okres przed świętami Bożego Narodzenia, powstają pierwsze lody - bakaliowe. Mimo pory roku klienci bardzo chętnie po nie sięgają. Latem 1991 niemożliwe staje się możliwe, produkcja rusza z trzydziestoma smakami.
Był to czas, gdy w Polsce znano trzy lodowe smaki: Śmietankowe, truskawkowe, czekoladowe. Lody Consonni sprzedawano w witrynach lodowych, kazdy smak w oddzielnym pojemniku, widocznym zza szyby.
Witryny ustawione były w Alejach Częstochowy, kolejki ogromne i coraz więcej klientów powracających, by spróbować nowych smaków, które okazują się takie jak powinny być - pełne prawdziwej śmietanki, z kawałkami czekolady, owoców.
Następnym krokiem jest malutka lodziarnia w Kamyku koło Częstochowy, gdzie zjeżdżają się lodowi pasjonaci z całej Polski. Na rynek wprowadzone były nowe smaki, przybywało różnych wielkości opakowań i chętnych do sprzedawania lodów Consonni.