Lody Consonni

lody-waniliowe.png (202 KB)

Historia lodów Consonni związana jest z pasją ich tworzenia. Z niezapomnianym smakiem sprzed lat. Z miłością do słodkości, w ich nieprzetworzonej formie, do rzemieślniczo wytwarzanych wyrobów.

rysunel.png (37 KB)

Początki lodowej rewolucji Consonni nie były proste.

Rok 1990, zima, okres przed świętami Bożego Narodzenia, powstają pierwsze lody - bakaliowe. Mimo pory roku klienci bardzo chętnie po nie sięgają. Latem 1991 niemożliwe staje się możliwe, produkcja rusza z trzydziestoma smakami.


Był to czas, gdy w Polsce znano trzy lodowe smaki: Śmietankowe, truskawkowe, czekoladowe. Lody Consonni sprzedawano w witrynach lodowych, kazdy smak w oddzielnym pojemniku, widocznym zza szyby.

Witryny ustawione były w Alejach Częstochowy, kolejki ogromne i coraz więcej klientów powracających, by spróbować nowych smaków, które okazują się takie jak powinny być - pełne prawdziwej śmietanki, z kawałkami czekolady, owoców.

Następnym krokiem jest malutka lodziarnia w Kamyku koło Częstochowy, gdzie zjeżdżają się lodowi pasjonaci z całej Polski. Na rynek wprowadzone były nowe smaki, przybywało różnych wielkości opakowań i chętnych do sprzedawania lodów Consonni.

 lody-zakladka.jpg (196 KB)

 




Dziś

Dziś Zdzisław Bartelak wraz z rodziną trwa przy lodowej tradycji Consonni, zachowując już 25 lat rzemieślniczą recepturę sprzed lat.

Obecnie oferujemy naszym Klientom ponad 40 tradycyjnych dobrych smaków lodów - jak dawniej.


X1.png (190 KB)

X3.png (214 KB)

X2.png (226 KB)

X5.png (229 KB)

X4.png (222 KB)

X6.png (181 KB)

Bez-nazwy-3.png (1.31 MB)

Świeże, pełne mleko, śmietanka, cukier, pasteryzowane żółtka i najlepsze dodatki smakowe, takie jak pistacje z Bronte, orzechy laskowe z Piermontu, włoskie z Capri, czekolada belgijska, wanilia z Madagaskaru, mają wiodącą rolę.

Sekretem smaku są surowe zasady:

  • Zawsze świeże mleko, śmietanka i świeże pasteryzowane żółtka oraz tylko świeże owoce sezonowe, jako podstawa sorbetów.

  • Znaczenie ma też fakt, że mamy swoich stałych dostawców surowców - mleczarnie, fermy kurze, zaprzyjaźnionych plantatorów owoców, dzięki czemu możemy mieć kontrolę nad jakością dostarczanych produktów.

  • W zakładzie został wdrożony system jakości HACCP, co pozwala produkować lody wysokiej jakości, całkowicie bezpiecznie dla Klientów.

  • Naszą obsesją jest doskonałość. Od ponad 100 stoimy na straży dobrego smaku, dostarczając naszym klientom lody tradycyjne, zdrowe, bliskie naturze. Nasza prawdziwa radość? To kiedy dziecko się uśmiecha podczas jedzenia lodów Consonni

lody-super.png (879 KB)

Rzemieślnicze lody Consonni:

  •  Lody Consonni są wytwarzane na śmietance 30% i prawdziwym świeżym, pasteryzowanym mleku

  •  Śmietankę i mleko dostarcza nam zaprzyjaźniona wiejska, pobliska mleczarnia.

  •  Lody owocowe robimy ze świeżych owoców sezonowych, które skupujemy od zaprzyjaźnionych małych plantatorów, specjalnie dla nas uprawiających truskawkę, maline i porzeczkę.

  •  Jagody przynoszone są świeże - prosto z lasu, szybka drogą trafiają do lodziarni Consonni.

  •  Lody Consonni są gładkie, kremowe, puszyste z minimalną ilością napowietrzenia.

  •  W wielu smakach lodów Consonni są duże kawałki dodatków: kandyzowanych wiśni, ciasteczek Oreo, czekolady, bakalii, rodzynek, orzechów.

 
 lody-consoni2.jpg (274 KB)

Lody Consonni są inne bo:

  • Nie zawierają tłuszczu utwardzonego (roślinnego).
  • Nie zawierają serwatki w proszku (odtworzone, odtłuszczone mleko)
  • Nie używamy maszyn ciągłego działania, pracujemy wyłącznie na maszynach rzemieślniczych z zachowaniem tradycyjnych faz procesu produkcji lodów.

Warunki konieczne, aby lody były dobrej jakości i smakowały:

  • Najlepszej jakości surowce, mleko, śmietanka, masło, świeże owoce, orzechy, bakalie.
  • Dokładny i skuteczny proces pasteryzacji i długotrwały proces dojrzewania lodów, który powinien trwać minimum 12 godzin, najlepiej 24 godziny.
  • Dobra, mocna maszyna do kręcenia lodów i skuteczne zamrażarki szokowe do szybkiego zamrażania lodów (-40 stopni)
  • Właściwy sposób przechowywania i podania lodów

   

  

  LODY TRADYCYJNE:

 Oferujemy lody w różnych gramaturach, pojemnikach jak również gotowe desery o pojemności 500ml

dla gastronomii mamy w sprzedaży lody w kuwetach 4750ml.
 

10271459_1142740765742551_5155622489962010397_o.jpg (163 KB)

11249919_1142740779075883_4138347007083129171_o.jpg (157 KB)

11267737_1142740775742550_5507066757217166455_o.jpg (158 KB)

Nasze standardowe stałe smaki,
(co roku wprowadzamy nowości smakowe):

  • Bakaliowe
  • Jogurtowe
  • Tiramisu
  • Chałwowe
  • Jogurtowe z malinami
  • Truskawkowe
  • Ciasteczkowe
  • Kiwi
  • Waniliowe
  • Cytrynowe
  • Malinowe
  • Waniliowe z wiśnią
  • Czekoladowe
  • Porzeczkowe
  • Sorbet cytrynowy
  • Jagodowe
  • Śmietankowe
  • Sorbet truskawkowy

Polecamy z naszej oferty